top of page

Trening bra, stevnedeltakelse enda bedre


Fortsatt er vi for mange som legger for mye energi i trening og for lite til stevnedeltakelse.


Fortsatt er vi for mange som søker jogge samlinger i stedet for å være med der det løpes


"Gratulerer med NM gull i sakteløping" en velkjent kommentar fra en av norsk friidretts store legender etter at en konkurrent hadde vunnet maraton NM på 2.19


Spirit er en av mange friidrettsklubber hvor bredde og treningsgrupper synes være viktig. Og det er viktig.

Om formutvikling er slik den er ønsket å være fire måneder før en friidrettssesong egentlig begynner er blant flere formål med å delta i stevner i det lange vinterhalvåret. Løpsteknisk er vi på riktig kurs eller er det ting å rette på er noe vi enklere kan ta stilling til i en komprimert aktivitet enn når vi overlates til å styre selv ute i periferien?


Trener man mye sammen er fremgang stort sett ikke til å unngå. Antagelig er det helt ufarlig å også bli god til å løpe. Men spør vi hvorfor ikke ja takk begge deler, finnes ingen svar


HIL - den alltid så imøtekommende stevnearrangør - står som vertskap for KM innendørs nå lørdag fk. Haugesund IL (HIL) var også vertskap for innendørs NM 2019.


"Deepocean Arena" som driftige HIL faktisk eier selv - har foruten en rutinert stevnestab, en utmerket arena med garderober og det nødvendigste i 1.etasje også kontorfaciliteter, café og stue i 2.etasje. Friidrettskjennere hygger seg sammen, alltid hyggelig å være tilstede.


Og, vipps - nå kan det denne gang se ut som noe er i ferd med å skje. Kanskje får vi lørdag førstkommende oppleve et KM hvor også deltakere over 16 år figurerer på deltaker listene?


Men studerer vi foreløpig påmelding til distanse øvelsene (mer enn 1 runde) i senior klassene ser vi at hva en annen mer lokal løper legende sa en gang fortsatt er noenlunde riktig:


".....delta på et kretsstevne? - nei det er ikke mulig...skal vi delta, da må vi ta fly! "

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Påmelding KM innendørs (800 og 3000m blant de aktuelle KM øvelser)

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo


Obs frist for påmelding til KM lørdag er i morgen onsdag.Fra innbydelse merker vi oss at Deepocean Arenas banedekke krever butte pigger for dem som løper med piggsko. Butte pigger er mulig å få kjøpt hos arrangør lørdag.


Stadige endringer i reglement for type løpesko ok for innebruk, hvilke skomodeller som kun er lovlig i konkurranser utendørs, modeller som heller ikke utendørs er lovlig i konkurranser - er bakgrunnen for at arrangører må be deltakere oppgi skotype ved utfylling skoskjema.


Mangfold, inkludering, solidaritet. Idrett og kultur i nært samspill. HIL koret bidrar under NM 2019's åpningsseremoniLITT OM TRENING OG TRENINGSLÆRE - OGSÅ IDAG


Tirsdager banetrening i flomlys på Tau. Bildet fra en fellesøkt i august 2021. I april ble årets første nasjonale baneløp på 10.000m arrrangert her under nærmest vindstille og glimrende forhold. Tilreisende fra Sauda, Hjelmeland og Årdal blant deltakere på fellestrening.


Også denne ukas mandagstrening godt besøkt. 6x7min intervall lett kupert på Vannassens 3 ulike rundløyper. 1 runde rundt Vannassens 974m med 168 i puls gir nøyaktig samme tid som en 1000m på bane i vindstille og 168 i puls


Tirsdag fortsetter vi med grupper som løper intervall ved Stokkavannet. Fremmøte tid kl 18, og møtested er under broa ved inngang til Stokkavannets tursti fra sørsiden.


Samtidig fortsetter vi med ukas eneste banetrening utendørs på Tau stadion. Fremmøte kl 18 sharp for felles oppvarming. Ulik type fartlek etter velkjente prinsipper oppbyggende trening - å aldri løpe over terskel. Ad intensitet. For å være på trygg side glem disse maxpuls testene du tok for altfor lenge siden og alle disse forskningsgreiene. Terskel er så enkelt som å finne sin gjennomsnittsfart ved å løpe så langt man orker i 60 min. sammenhengende løping. Snitt fart pr kilometer er din riktige terskelfart. Og om du løp en 1000m 2 sek for sakte er det bare helt utmerket, derimot 2 sek for fort er å si som Gjert - gå hjem du har spolert dagens økt


Litt til da for nerder, vi mosjonister som tror vi nesten er klar for OL - hvis vi trodde det er mer riktig å ligge nær 4 i laktat enn 2.0-2,5 så er dette altså feil. Du løper stor risiko hvis det ble så om å gjøre å ligge over 3 i laktat. Effekten gjør deg dårligere, ikke bedre. Og da har vi glemt majoriteten mosjonister som dersom man målte seg ville ligget på mellom 5 og 9 i laktat dvs bortkastet treningsøkt


Se ellers styrende tabell i forrige ukes nyhetssak TRENINGSLÆRE ovenfor135 visninger

Bình luận


bottom of page