top of page

Trening til inspirasjon

- Spirit siste to sesonger: 16x400 i Sandneshallen, Ingebrigtsen løper 25x400

- Spirit noen sesonger: 10x170 bakkesprint tirsdager, Ingebrigtsen 10x200x2 lørdager

- Sondre N. Moen: 3 økter daglig "ikke annet å finne på i Afrika under høydeopphold"

- Bjørndalen: "ikke gjort annet enn å trene, hvile og spise. Det har vært ensomt til tider"

- Triatlon Blummenfelt : trener daglig like lenge som folk flest er på jobb

Foto: Svein Hagen, Aftenbladet

Landets beste langdistanseløpere (menn) samlet ifm premieutdeling 5000m under NM i friidrett på Sandnes stadion. NM gullvinner 5000m Jakob Ingebrigtsen flankert av Sondre Nordstad Moen og NM gullvinner på 10.000m Kbrom Mezngi Zerei

Nyhetssiden i svenske maraton.se har følgende artikkel om Sondres trening i Afrika:

FOTO: Bjørn Johanessen, Kondis (fra Reykjavik nordisk 2013 indiv.sølv + gull for lag)

Ørjan Grønnevig (2016) er eneste løper oppvokst i Rogaland som er individuell nordisk mester i terrengløp menn senior.


OL, VM  og EM løper Bjørnar Ustad Kristensen løp 70-80km pr uke da han fikk sin beste internasjonale plassering 8.plass under EM i friidrett 2010 på 3000m hinder. Ørjan logget nær 3-dobbelt ukentlig trening i ressursperioden med rundt 10 ukers varighet midtvinters

Ørjans solide treningsdoser grunnlagstrening er trolig medvirkende til at han i motsetning til nærmest hele landets løperelite har unngått skader. Ørjan har ellers med unntak av en infuensa i forbindelse med uteovernatting-prosjekt på HIH Elverum også unngått sykdom  

Mens 1000 metere minst en gang i uka og helst 7-8 stk er standard hvis man tenker å nå et visst nivå, løper Ørjan idag hver mandag 9x2000m. Torsdag er vi andre super fornøyd når vi greier gjennomføre 16x400 med start hvert 3.min. Ørjan løper hvert 3 min 16x600 med 200m lett jogg i pausen. I intervall for eliteløpere står man aldri stille i pausene  


VIKTIG:

Løper man mye lengre, da blir man en god løper. Dersom det var så enkelt, ja da ville veldig mange blitt gode løpere. Men slik er det ikke. Avgjørende for fremgang er heller ikke hvilke program mix man følger, men kontroll man har på restitusjon og hvile samt korrekt intensitet under gjennomføring av de ulike økter i en treningssyklus.


Kristian Ottestad Rød vant årets Egersund halvmaraton. Sammen med Jan-Morten Ra - fjorårets NM gull vinner langdistanse triatlon og ultraløper Mari Mauland er Kristian blant Spirit utøvere som trener litt mer enn det dobbelte av en fotballspiller i Tippeligaen

Kristian som gjør sin neste konkurranse under helgens Holmestrand Maraton (distanser nylig kontrollmålt) trener mye men hans trening blir imidlertid "peanuts" sammenlignet en annen Kristian vi heftet oss ved da vi kom over en artikkel publisert i landets største sportsavis VG i påskehelgen.


I Info boks leser vi om Kristian Blummenfelt fra sportssjef i Norges Triatlonforbund Arild Tveiten - sitat:

"Han vant den siste konkurransen i verdensserien i Montreal foran OL i Rio 2016 der han ble nr 13. Blummenfelt ville vært med i medaljekampen hvis han ikke hadde tapt 20 sek til de beste under svømmingen - som er hans svakeste del av triatlon"


Vi vil gjengi VG saken i sin helhet som en mulig inspirasjon til dem som har anledning å trene enda mer. Men obs ikke la iveren ta overhånd da! Ikke gjør som en annen norsk størrelse innenfor triatlon vi fikk besøk av på Spirit kontoret, Stavanger jenta Lotte Miller.

Lotte representerer Bryne Triatlonklubb. For 2.gang i karrieren overtreningssmell da hun besøkte oss og ba om råd i treningen. Nå har Lotte flyttet til Danmark, har tydeligvis tett nok individuell oppfølging. 


Under verdensserien i triatlons sesongåpning i Abu Dahbi 3 norske superstjerner på start. Blummenfelt syk og mislyktes. Men vår regions lokale helt leverte. Lotte helt strålende på svømme og sykkeldel av konkurransen. Teknisk oppdaget vi fort at det innen løpdel ennå er en del å rette på. 500m før mål lå Lotte på 6.plass med hele verdenseliten på plass.

For mange er det neppe kjent at Lotte såvel som Gustav Iden i herreklassen kom til mål som topp 10. Blant dem som har greie på triatlon er dette helt vanvittig bra. Det er bare å glede seg til neste konkurranse


FOTO: Kjell Vigestad, Kondis

Nordisk mesterskap terrengløp 2011: 17 år gammel er Kristian Blummenfelt 1 sekund fra å bli nordisk juniormester i terrengløp. Danske Jeppe Harboe med 7.plass på 5000m i jr EM tidligere i sesongen vant og Ferdinand Kvan Edman med 4.plass i jr EM terreng året etter ble her nummer 5. Blummenfelt var tidlig ute å vise nivå og brukte terrengløpene på høsten som god trening


VG sak - Kristian Blummenfelt - 29.mars 2018

TRENER 8 TIMER DAGLIG

- Har gigantiske lunger

- Må innta seks måltider

- Kaller seg selv "tjukkas"


Toppidrettssenteret (VG) Norges OL-gullhåp Kristian Blummenfelt (24) må få i seg 5000 til 7000 kilokalorier daglig for å kunne trene like lenge som folk flest er på jobb

Ifølge en tabellkalkulator utarbeidet av Norsk Helseinformatikk trenger en mann som er like gammel og stor (177cm/75kilo) som Kristian Blummenfelt 3153 til 3783 kilokalorier daglig ved "hardt arbeid eller veldig fysisk, hard aktiv fritid" 

- Karbohydrater er drivstoffet. Underveis er det nesten bare rent sukker, svarer bergenseren Kristian Blummenfelt på spørsmål om hvor mye og hva han må spise for å orke å trene opp mot 8 timer daglig.

Eller 1300 timer i året.

Pluss reiser verden rundt for å ligge i treningsleirer i høyden og å delta i triatlonverdensserien der han ble nummer tre sammenlagt forrige sesong.


SYKKELGODTERI

Kristian Blumenfelt ramser opp "Brød, havregrøt, pasta og ris". Det inneholder karbohydrater han stapper i seg "før og etter trening". I tillegg kommer "det usunne". Det rene sukkeret. - Smågodt, som en pose vingummi bak på sykkelen, sier Blummenfelt


- PROTEINER ?

- Ja, for skadeforebygging og for å bygge opp musklene, svarer Kristian Blummenfelt. Egg til havregrøten, melk, skinke på brødskiven. - Men lite proteinshake, understreker han. Olympiatoppens ernæringsfysiolog Anu Koivisto (37), tidligere finsk toppsvømmer, understreker i et møte med Kristian Blummenfelt og resten av Norges Triatlonlandslag at energiinntaket "må være tilstrekkelig"


Kristian Blummneflet sverger til et "vanlig kosthold". Kosttilskudd står ikke på menyen. Han "sier alltid" at han skal begynne å bruke tran, men han er "litt treg med det". Jerntilskudd kan imidlertid være nødvendig "i perioder hvor verdiene er lave".

I påsken er Kristian Blummenfelt på høydetreningsleir i spanske Sierra Nevada (høyeste punkt 3479 meter over havet). Her trener han ifølge triatlonforbundets sportssjef trener Arild Tveiten cirka fem timer pr dag i snitt, over en syklus på fire dager under det 28 dager lange oppholdet (med én hviledag): 5 timer, 6 til 8 timer, 5 timer og 2 timer. Alt for å lykkes under OL i Tokyo i 2020. 


Kristian Blumenfelt forteller at han "kanskje" inntar seks måltider pr dag, pluss det mens han trener. Frokost, lunch og middag er dekket av forbundet. Resten besørger han selv. Men maten er billig i Spania, sier han og smiler tilfreds. 

MATGLAD

På spørsmål om det ikke er kjedelig å spise så mye og så ofte, svarer han "nei, jeg liker det". Nettopp det kan være et problem. Han må bestemme seg for hva og hvor mye han skal spise. Apetitten er større enn behovet. - Mange sliter med å få i seg nok kalorier. Det har ikke jeg gjort, sier han.


VG sportens fakta/info triatlon: Triatlon stod første gang på OL-programmet i Sydney for 18 år siden. Triatlons "olympiske distanse" består av 1500m svømming, 40 kilometer sykling og 10 kilometer løping. FOTO: Rune Sævik, Aftenposten.

De beste gjennomfører konkurransen på en time og 45 minutter. Kristian Blummenfelt har vunnet alle sine pallplasseringer i verdensserien på "olympisk distanse"


VEIER MER ENN ANDRE

Kristian Blummenfelt tror at han "kanskje" er den største blant de beste i feltet i verdensserien i triatlon. Han går for å være "tjukkis" med matchvekten 74 til 77 kilo fordelt på 177 centimeter. Det er hemmende i løpingen, men kraften og tyngden kan komme godt med i svømmingen og på sykkelen. Til sammenligning er forrige sesongs sammenlagtvinner Mario Mola (28) 178 centimeter høy - og veier 59 kilo. 

Spanjolen er ikke så god til å svømme (1500m) og "gjemmer" seg på sykkelen (40km). Men han er veldig god til å løpe (under 29 minutter på den avsluttende 10 kilometeren)

Kristian Blummenfelt, som stammer fra en tysk sirkusfamilie, er opprinnelig svømmer. Men treneren anbefalte ham å finne på noe annet. Han var ikke god nok til å bli en toppsvømmer. Lungekapasiten hans er det likevel ikke noe i veien med. Det forstår man ved å ta en titt på brystet hans.

- Jeg har en naturlig høy kapasitet. Lungene er på 150 prosent av normalen. Større lunger betyr at jeg får mer luft gjennom systemet, sier han.


INNTEKTER?

- Hvis jeg vinner, går det greit. Det går i pluss. Det er kjipt å reise jorden rundt i minus. Det gjør jeg ikke, svarer Kristian Blummenfelt.


HÅPER PÅ LØNNSHOPP

Pengepremier i verfdensserien i triatlon blir fordelt slik at flest mulig skal få en del av kaken. 20.plass gir nsten 10.000 kroner, forteller Kristian Blummenfelt. Seier gir 140.000 kroner regnet etter dagens dollarkurs. Etter fjorårets suksessesong har i tillegg Kristian Blummenfelt nylig undertegnet en prestasjonsbasert sponsoravtale med energidrikk produsenten Red Bull.

- Den betyr at jeg kan doble inntekten, forteller han 

446 visninger

Commentaires


bottom of page